lördag 31 mars 2012

Designa din trädgård

Som jag skrev tidigare har jag varit på en intressant föreläsning om trädgårdsdesign av Helena Åhlund som arbetar med trädgårdsdesign och har skrivit boken med samma namn. Här kommer lite tips som jag tog åt mig på föreläsningen:

- Börja med att föreställa dig trädgården ungefär som ett hus med olika rum. En intressant trädgård har lite hemligheter, och man ser inte allt, alla rum, på en gång.

- Trädgården har ett tak, ytterväggar (häckar, plank, staket m.m), innerväggar (t. ex. Buskar, häckar, spaljéer som avgränsar de olika rummen) och ett golv (gräsmatta, sten, grus...). Detta är grunden i trädgården, därefter kan man fokusera på att dekorera den med växtlighet och planteringar, sittplatser och sådant.

- Generella tips är att välja växter med olika höjd för att skapa mer dynamik, detta gäller även buskar och träd. Välj växter som trivs i det läge du ska plantera dem i. Tänk också på att titta på växternas bladfärg och bladform eftersom de inte blommar hela säsongen. Och som sagt, skapa rum.

Jag tycker hennes bok är lätt att följa och den ger många praktiska tips och råd när man planerar. Jag själv brukar titta i tidningar på rabatter jag gillar och ta inspiration från dem.

fredag 30 mars 2012

Favoritsysselsättningen

Är just nu (förutom att bråka med sina föräldrar på natten) att öppna alla spännande lådor man kan hitta.

Hoppas att E sover bättre i natt. Han var vaken mellan 23.30-02.00 och vaknade igen vid 05.45 natten som var. Vi har varit på badhuset igen, hoppas vi kan fortsätta med det på fredagarna när jag har börjat jobba.

Trevlig helg!

torsdag 29 mars 2012

Wernamo design

Snyggt och smart till trädgården från Wernamo design. Spaljéer, kantlister mm är tillverkat av galvaniserat stål. Läckert och underhållsfritt! Och rabattkanter är guld värt för att gräset inte ska sprida sig till rabatten.

Vardag

Sitter med en sovandes E i famnen. Han sov visst bort Öppna förskolan idag. Han vill inte sova på förmiddagarna längre, men efter lunch är han så pass trött att han kan sova.

Så inga aktiviteter idag alltså. Hittade en bok på tradgardmedutsikt.wordpress.com, Planera din trädgård, som verkar intressant. Bilderna är lånade därifrån också.

Planering och trädgård är ju två av mina favoritsysselsättningar. ;)
När jag får lite tid över ska jag skriva ner Helena Åhlunds råd, inte minst för att jag ska komma ihåg dem själv.

tisdag 27 mars 2012

Sommarrabatten

I söndags var jag på en mycket inspirerande föreläsning om trädgårdsdesign med Helena Åhlund. Jag återkommer med glimtar ur föreläsningen, här kommer istället bilder på de blommor jag fantiserar om att ha i rabatten.

1. Klätterbenved "Emerald Gaiyety"
2. Klemats t ex "Maidwell Hall"
3. Höstsilverax "Pink Spike"
4. Alunrot "Palace Purple"
5. Akleja "White Barlow"
6. Triumftulpan "Arabian Mystery"
7. Fylld snödroppe "Flore Pleno"
8. Stjärnflocka

Jag är inspirerad av Helenas Mästarrabatt, och tror att det kan vara bra att ta mycket från färdiga förslag när man anlägger sina första rabatter. Dessa ska passa bra i halvskugga.

Hoppas att det kan inspirera er andra också!

lördag 24 mars 2012

Zink på Granit

Är det någon som ska förbi Granit inom kort? Då kan du få köpa med dig några prylar till mig. Jag har habegär för korgarna i zink nedan plus zinklådor för blommor att ha på altanen. Så stilrent och snyggt...

Bilder från granit.se och skonahem.com

Har förresten fyndat lite plagg på barnbasar idag. Bl.a. 2 par twillshorts, så de kan strykas från Edvins önskelista. Men t-shirts och andra överdelar behöver han!

torsdag 22 mars 2012

Till kalaset

Har ni besökt Leila's General Store? Det är Leila Lindholm som nu säljer en egen kollektion med bland annat kalaskit för de små. Pappersmuggar, servetter och cupcakeformar med olika teman. Väldigt gulligt! Men jag tror att det passar bättre på ett 2-årskalas än ett 1-årskalas då barnet förstår lite mer, så jag väntar nog ett år med inköp. Det blir nog lugnt firande med familjen i år, det är vår melodi.

leila.se finns också otroligt goda recept, mums.

tisdag 20 mars 2012

Vårbild

Våren visar sig på södersidan av huset där vi provisoriskt har lagt lite sten som vi ska ha runt rabatter sedan. Den här sidan av huset kommer vi nog göra i ordning sist. Som ni ser letar sig krokusen upp bland stenarna. I höst ska jag sätta fler lökar i gräsmattan, kanske scilla.

Nu är det dags att börja träna lite mer regelbundet. Jag tycker ju det är kul så det är inga problem. Muskelmassa ska jag fokusera på eftersom jag känner mig lite klen. Ligger just nu på minus 4-5 kg jämfört med innan graviditeten och det är ju trevligt, men vill känna mig stark och inte tanig. Två gånger i veckan börjar jag med för att det ska vara realistiskt. :)

måndag 19 mars 2012

Edvin snart ett år

Tiden går fort när man har roligt, och den lilla krabaten har snart blivit stor. :) Hans mamma och pappa har satt ihop en liten önskelista till honom här.

Tripp trapp-stol
Barnmöbler i vitt
Lektält
Sommarkläder (har börjat med 86 nu)
Sandlåda
Utomhusleksaker (har hink och spade)
Gunga
Kånken mini
Söta väskor, de här är från Jollyroom.se

söndag 18 mars 2012

Tre böcker

Tre böcker som jag rekommenderar. Den första rekommenderar jag till mig själv för att jag alltid känner mig så osäker när jag står där med sekatören.

Den andra för inspiration och växttips och den tredje, Niceville, eftersom det är en spännande och fängslande bok! Finns att låna hemma hos mig. :)

torsdag 15 mars 2012

Foton

Ni vet väl att jag lägger upp bilder på Edvin på http://mammatilledvin.wordpress.com ? Maila mig på hannalindberg82@gmail.com om ni vill ha lösenordet. Här kommer lite vårsnyggt från Vero Moda.

Cykelväder

Fler sådana här dagar tack! Vi har inte kommit ut än för E somnade oväntat. Han håller på att få 3-4 tänder i överkäken nu så det är lite gnälligt här.

Nu till våren måste vi ju köpa en cykelsits och hjälm till Edvin. Jag tror att vi kommer att cykla en del i sommar, det är så skönt! Bilder från jollyroom.

tisdag 13 mars 2012

Vårskor

De här Vagabondskorna funderar jag på att klicka hem. Jag har provat dem i butik och de är jättesköna. Och jag behöver verkligen ett par sneakers...

Äta sand

Idag åt Edvin sand för första gången, mums. Sand var överhuvudtaget något han uppskattade, så en sandlåda får stå på önskelistan. På min önskelista står en resa till en sandig strand :).

Vi var på BVC och blev godkända på 10-månaderskontrollen. Han hade gått ner i vikt, troligen pga maginfluensan, men han vägde ju bra innan så det är lugnt. 10260 g och 77,5 cm lång. Byxor och bodys i stl 80 börjar bli för korta nu. Som tur är har Edvin fått ärva jättefina Polarnjackor och bra skor, så nu är han vårfin!

Nu kollar vi på Bolibompa.

fredag 9 mars 2012

Tufft från pompdelux

Upptäckte pompdelux barnkläder på nätet idag. Mycket sött och tufft som skulle passa min lilla kille. :)

torsdag 8 mars 2012

Sugen på mat

När man varit magsjuk blir man så sugen på mat! Marängswiss är jag också väldigt sugen på nu. :) Jag såg på Gokväll (ja, jag tittar på det ibland) att deras kock Maud gör en matkasse för varje vecka med inköpslista och allt. Perfekt om man har brist på idéer. Bland annat de här fiskburgarna skulle jag vilja prova:


Tillagningstid: ca 20 minuter
Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
1 1/2 dl mjölk
3/4 dl ströbröd
600 g sej- eller koljafilé
1 1/2 tsk salt
1 krm nymald peppar
1 st ägg
1 st liten finriven gul lök
smör till stekning
 
Örtsås:
2 dl turkisk yoghurt
2 tsk dijonsenap
3 msk örtkryddor provencale
1 krm salt
lite nymald peppar
 
Tillbehör:
Kokt potatis
1 påse(ar) blandad sallad
1 ask(ar) cocktailtomter, 250 g
100 g haricots verts
1 st citron i klyftor
 
Gör så här:

1. Koka potatisen och bönorna. Förbered salladen och blanda sedan med de kokta bönorna.
2. Örtsås: Blanda yoghurten med senap och kryddor. Smaka av med salt och peppar.
3. Blanda mjölken med ströbröd och låt svälla 5 min. 
4. Finfördela fisken i matberedare tillsammans med salt och peppar. Tillsätt löken, ströbrödet och ägget. Kör till en smet.
5. Forma 8 biffar med vattensköljda händer, stek dem i smör några minuter på båda sidor. 
6. Servera med dem varma med potatis, sallad, citronklyftor och örtsås.




Mvh Hanna

Skickat från min iPhone

tisdag 6 mars 2012

Tiden går fort

Om ca en månad är det påsk, och därefter fyller P jämnt, och sen börjar jag jobba igen och strax därefter blir Edvin ett år! Det känns delvis lite vemodigt att tiden gått så fort och mammaledigheten är slut. Visst är det kul att komma ut bland folk igen och jobba, men eftersom jag går tillbaka till ett jobb som jag är uppsagd ifrån känns det inte lika kul. Det skulle sitta fint med ett nytt jobb snart, men det kommer väl tids nog!

Ska man orka pyssla lite där hemma till påsk då? Lite påskliljor blir det i alla fall. Kanske inte så fixat som på bilden från trendenser.se, men det var snyggt att skriva på äggen så där. Och jag kanske kan baka Leilas påskcupcakes!

Idag har Edvin inte kräkts något, vilket vi är glada för. Han var uppe och lekte och verkar bli piggare.

måndag 5 mars 2012

Utemöbler

Det här trädgårdsbordet (Tärnö) köpte vi på Ikea i helgen. Jag var ute efter ett bord att ställa lite blomkrukor på i sommar, kanske vid entrén eller på altanen. 129 kr var det värt!

Jag gillar också bänken Falster mycket. Har ni kollat in Ikeas utesortiment?

Dagen har spenderats med att ta hand om en kräksjuk liten kille. Stackarn, nu på kvällen fick han lite morotspuré och majsvälling, men vällingen åkte upp. Känns som det är ganska stor risk att jag också blir smittad, den som lever får se!

torsdag 1 mars 2012

Vårkrukan

Idag rev jag upp den vissna ljungen ur krukan på entrén. Ett steg närmre till att plantera något nytt tänkte jag.

Har hittat inspiration från tradgardsflow.blogspot.com, SvD och mobler.nu i bilderna nedan. Och idag öppnar Växt och Trädgård här i stan. Edvin sade att han ville åka dit och kolla...