torsdag 2 juni 2011

Grilltips

Nu när vårt trädäck är klart kan vi ägna oss åt mysiga grillkvällar där! Från Leila Lindholms hemsida kommer dessa marinader om man vill göra något nytt. Det ska jag göra! Det finns också massor smaskiga recept där att inspireras av. Jag blev sugen på några av de läskande drinkarna, eller favoriten Mojito. Det krävs dock lite planering om man vill ta en drink när man ammar. Visserligen påverkas inte barnet av att man tar ett glas, men det känns ändå som man vill amma innan man dricker.

Thailänsk kokosmarinad

5 lime blad
3 citrongräs
1 mild röd chili
2 vitlöksklyftor
Rivet skal av 1 lime
1 msk strösocker
2 tsk fisksås
1 dl kokos mjölk

1.Finhacka limeblad, citrongräs och skiva chili och vitlök, blanda med rivet limeskal.
2.Blanda samtliga ingredienser i en bunke.
Gott till jätteräkor, kyckling och fläskkött.

Korean bbq glaze

2 vitlöksklyftor
2 bitar färsk ingefära
3 msk ketchup
3 msk japansk soja
2 msk honung
1 msk sesamolja
2 msk sesamfrön

1. Riv vitlök och ingefära och blanda med övriga ingredienser.

Gott till fläskkött, kyckling och nötkött.

Supersnabb sweet chilimarinad

3 msk sweet chilisås
2 msk japansk soja
2 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära

1. Blanda sweet chilisås, soja, riven vitlök och ingefära.

Gott till jätteräkor, fläskkött och kyckling.

En grym marockansk marinad

1 knippe persilja
1 kruka koriander
3 vitlöksklyftor
Rivet skal och saft av 1 citron
1 msk honung
3 msk olivolja
1 påse saffran (0,5 g)
2 tsk spiskummin
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn

1.Finhacka persilja och koriander och riv vitlök och citronskal.
2.Pressa saften ur citronen och blanda med honung, olivolja och kryddor.
Gott till lamm, kyckling, fisk och skaldjur.

Mojito
6 cl ljus rom
1-2 msk sockerlag
1/2 limefrukt
1 knippe färsk mynta
sodavatten
is

Häll sockerlag och pressad limejuice i ett highball-glas.
Mortla myntan i limeblandningen.
Fyll på med ljus rom is och toppa med sodavatten.
Garnera rikligt med mynta.

1 kommentar: