lördag 31 mars 2012

Designa din trädgård

Som jag skrev tidigare har jag varit på en intressant föreläsning om trädgårdsdesign av Helena Åhlund som arbetar med trädgårdsdesign och har skrivit boken med samma namn. Här kommer lite tips som jag tog åt mig på föreläsningen:

- Börja med att föreställa dig trädgården ungefär som ett hus med olika rum. En intressant trädgård har lite hemligheter, och man ser inte allt, alla rum, på en gång.

- Trädgården har ett tak, ytterväggar (häckar, plank, staket m.m), innerväggar (t. ex. Buskar, häckar, spaljéer som avgränsar de olika rummen) och ett golv (gräsmatta, sten, grus...). Detta är grunden i trädgården, därefter kan man fokusera på att dekorera den med växtlighet och planteringar, sittplatser och sådant.

- Generella tips är att välja växter med olika höjd för att skapa mer dynamik, detta gäller även buskar och träd. Välj växter som trivs i det läge du ska plantera dem i. Tänk också på att titta på växternas bladfärg och bladform eftersom de inte blommar hela säsongen. Och som sagt, skapa rum.

Jag tycker hennes bok är lätt att följa och den ger många praktiska tips och råd när man planerar. Jag själv brukar titta i tidningar på rabatter jag gillar och ta inspiration från dem.

1 kommentar:

  1. Bra tips!
    Just det där med att skapa rum är jag väldigt inne på. Vill absolut inte ha bara en gräsmatta. Men det får gå sakta framåt, måste se vad som finns först! :)

    SvaraRadera